Cumartesi, Nisan 20, 2024
Ana SayfaHaberlerAntepli Mennan Usta'nın hayatı

Antepli Mennan Usta’nın hayatı

Gaziantep’li Mennan Usta yani Mennan Aksoy’un hayatı…

Mennan Usta olarak bilinen Mennan Aksoy ilkokulu 9 senede bitirmiştir ancak, Güney Kore’de gördüğü trafik polislerinin kullandığı ışıklı joplarını üretim fiyatı 40 dolar iken Gaziantep’te aynısını 10 dolara mal etti. Ayrıca yurtdışından $1.000.000′ a satılan ve ülkemize ithal edilen makinalarla aynı işi yapan makinayı Gaziantep’te 6500 adet üretip $50.000’dan satışa sundu.

Bugüne kadar 5 tekstil makinesini üretmeyi başardığını söyleyen Mennan Aksoy makine üretme mücadelesine girişinin öyküsünü şöyle anlatıyor:

‘‘Birgün Gaziantep’e tekstil makinesi satmak için bir Fransız avrat (kadın) geldi. Satış yaparken de bize diyor ki; ‘Tekstilin beşiği sizsiniz ama Çin ve Hindistan geliyor. Teknolojinizi yenilemezseniz sizi geçerler’. Bunu söylüyor ama derdi bizim geçilmemiz değil tabii ki. Arkasından da ekliyor; ‘En iyi makineleri biz Fransızlar üretiyoruz. Bizim makineleri alın rekabeti kazanın’ diyor. Beni bu durum çok etkilemişti. Çünkü eminim bu Fransız avrat, Hintli’ye Çinli’ye de ‘Türkleri geçmek istiyorsanız bizim makineleri almanız şart’ diyordur. O zamanlar çok düşündüm ve şu gerçeği gördüm; Aslında Avrupa’nın tekstilde ve diğer sektörlerde metalden başka geliri yok. Bu yüzden de ‘çeliğe hükmetmeyen namusuna mukayyed olamaz’ dedim kendi kendime ve makine yapmaya koyuldum.’’

 

Mennan Aksoy Biyografi

Mennan Aksoy 1952 yılında Gaziantep’de Doğmuştur. Evli ve Üç Çocuk babası olan Mennan Ustanın iş hayatı ilkokuldan sonra başladı. 1973 de kendi firmasını kuran Mennan Aksoy önceleri para kasalarında kullanılan parçaların imalatını imalatını, daha sonra ise otomotiv sanayi yedek parça üretimi yaptı. Standart üretimleri belli bir düzene oturttuktan sonra araştırmacı kişiliği ile daha nitelikli iş arayışına giren Mennan usta, enjeksiyon döküm ve kalıp imalatına başladı.

1996 yılında Gaziantep Üniversitesi ile birlikte hazırladığı Gaziantep’in ilk TÜBİTAK projesi ile Almanya, İtalya, Fransa gibi sayılı ülkelerde imal edilebilen halı ipiliği makinası üretimine soyundu. Bu projeyi başarı ile tamamlayarak 1998 de Teknoloji Başarı Ödülüne layık görüldü. İlk projenin başarı ile sonuçlanmasıyla sonraki senelerde Ar-Ge çalışmalarına ağırlık verdi.Sekiz adet TÜBİTAK projesini başarı ile tamamlayarak Sentetik Elyaf ve İplik üretiminde Türkiye’de ilklere imza attı. Ürettiği makinaları yurtiçinin yanısıra Brezilya, Mısır, Suriye, Fas, Suudi Arabistan, Özbekistan, İran gibi ülkelere de satarak Ülkemize önemli döviz katkısı oldu. 2013 yılı itibarı ile ürettiği sentetik iplik makinalarında Üniversite desteği ile sürdürülen çalışmalarla Avrupalı emsallerinden daha ileri sistemlerin tasarım çalışmaları devam etmektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Yeni Başlıklar