Perşembe, Nisan 25, 2024
Ana SayfaHaberler“Coğrafi İşaret ürünün değerini arttırır”

“Coğrafi İşaret ürünün değerini arttırır”

Oğuzeli Belediye Başkanı M. Sait Kılıç, Oğuzeli kurutmalığını Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillettiklerini söyledi.

Kılıç, 2014 yılında göreve geldiğinden beri Oğuzeli’ni tanıtmak, kalkındırmak, geliştirmek amacıyla birçok çalışma yaptıklarının altını çizerek, son olarak da kurutmalığı ‘Oğuzeli kurutmalığı’ olarak Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil ettirerek, coğrafi işarete dönüştürdüklerini belirtti.

“Vatandaşımızın cebine giren paranın daha çoğalması için burada çıkan ürünleri marka haline getirmek için çalışmalarımız sürekli devam ediyor” diyen Kılıç, “Son olarak da kurutmalığı ‘Oğuzeli kurutmalığı’ olarak Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillettik. Bir coğrafi işarete dönüştürdük. Bizim bunla ilgili çalınmalarımız uzun yılardan beri devam ediyor. Oğuzeli Narımızı tescillendi. Daha sonra ondan ürettiğimiz Nar ekşimizi tescillettik. Oğuzeli’mizin tarihi ve kültürel değeri Ezo Gelin çorbasını tescillettik ve geleneksel ürün halinde onaylandı.” dedi

“Coğrafi İşaret ürünün değerini arttırır”

Coğrafi işaretin ürünün değerini arttırdığını ifade eden Kılıç, “Coğrafi işaret nedir ki, marka nedir ki diyenler olabilir. Günümüzde coğrafi işaret ve marka çok önemli çünkü insanlar güvenli gıdaya ulaşmak istiyor. Hijyen kurallarına uygun şartlarda üretilmiş, katkısız doğal ürünlere yöneliyor halkımız. Dolayısıyla bir markalı ürün varsa oradaki hile ve karışıklık en aza inmiş oluyor. Biz bu şekilde üreticinin tüketiciye güvenli gıda üretmesini, tüketicinin de güvenli gıdaya ulaşması için bu çalışmalarımızın çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu yaptığımız ürünler çalışmalar sonunda gerçekten ürünlerin değerleri bir kat daha artmaya başladı. Türkiye’de ve dünyada tanınırlığı artmaya başladı. Bu da tabii ki ilçemizin tanınmasına, tanıtılmasına kültürel ve tarihi değerlerin ön plana çıkması adına önemli bir katkı diye düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

“Patlıcan, biber, tüylü acur ve kabak olarak tescillendi”

“Patlıcan, biber, tüylü acur ve kabak olarak tescillendi”
“Patlıcan, biber, tüylü acur ve kabak
olarak tescillendi”

Kılıç, Oğuzeli kurutmalığının patlıcan, biber, tüylü acur ve kabak olarak tescillendiğini belirterek, “Oğuzeli kurutmalığı dediğimiz patlıcan, biber, tüylü acur ve kabak olmak üzere 4 tane ürünümüzü Oğuzeli kurutmalığı diye tescillettik ve tüm dünyada markalı bir coğrafi ürün haline dönüştü. Buradakilerin hepsi doğal ortamda kurutulmuş ve arz edilmiş ürünler içinde her hangi bir katkı ve karışım yok. Tamamen organik olarak tarladan nasıl gelmişse evlerde işlenerek tüketiciye sunulmuştur. Biliyorsunuz, bu süreçte doğal ürünlere yönelim çoğaldı. Halkımız bu ürünlere nasıl ulaşacağı konusuna önem veriyor. Dolaysıyla bir başka yerde yetişmesi, üretilmesi de pek mümkün olmayan, ince kabuklu ve suya girdiği zaman dağılmayan ayrıca bir lezzeti, aroması olan şeyler. Tüm vatandaşlarımıza bunları güvenle tüketmelerini tavsiye ediyoruz.” diye konuştu.

“Geleneksel lezzetlerimize büyük önem veriyoruz”

Yaşam öyküsü, güzelliği, aşkı ve memleket özlemiyle filmlere ve türkülere konu olan Ezo Gelin’in yokluk ve kıtlık zamanında yaptığı çorba ‘Ezo Gelin çorbası’ Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Coğrafi İşaret (Geleneksel Ürün Adı) alarak, Oğuzeli adına tescillendi.

Türkiye’nin hemen hemen her yerinde sevilerek ve sıklıkla tüketilen Ezo Gelin çorbasının Oğuzeli adına tescillenmesinden büyük mutluluk duyduklarının altını çizen Oğuzeli Belediye Başkanı Mehmet Sait Kılıç, “Baştan aşağı Anadolu kokan geleneksel ‘Ezo Gelin çorbası’ bundan sonra Oğuzeli ile anılacak.” dedi.

“Geleneksel lezzetlerimize büyük önem veriyoruz”

Oğuzeli Belediye Başkanı Mehmet Sait Kılıç yaptığı açıklamada, “10 Eylül 2020 tarihi itibariyle ‘Ezo Gelin çorbası’ tescil işlemleri tamamlanmış olup Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Coğrafi İşaret (Geleneksel Ürün Adı) alarak, Oğuzeli adına tescillenmiştir. Geleneksel lezzetlerimize büyük önem veriyoruz. ‘Ezo Gelin çorbası’ da bunlardan bir tanesi. Gastronomi kentine yakışır çalışmalar yapmaya gayret gösteriyoruz. Daha önce Oğuzeli Nar’ımız tescillenmişti. Şimdi Oğuzeli Kurutmalığı ve Oğuzeli Nar Ekşisi için Coğrafi İşaret aldık. Böylece, Oğuzeli’ne ait dört adet ürünümüz tescillenmiş oldu. Bu da bu ürünlere olan katkıyı daha çok arttıracak.” ifadelerini kullandı.

Narın anavatanı Oğuzeli ilçesi her yıl on bin ton nar ekşisi üretiyor

Narın anavatanı Oğuzeli ilçesi her yıl on bin ton nar ekşisi üretiyor
Narın anavatanı Oğuzeli ilçesi her yıl on bin ton nar ekşisi üretiyor

Oğuzeli Belediyesinin çabalarıyla “Nar ekşisi” Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillenerek coğrafi işaret alındı.

Gaziantep’in Oğuzeli ilçesinde üretilen yıllık 20 bin ton narın, 10 bin tonu nar ekşisi yapılarak sofralardaki yerini alıyor.

Oğuzeli Belediye Başkanı Mehmet Sait Kılıç, yapımı zahmetli olan nar ekşisinin tamamen doğal ve şifa kaynağı olduğunu söyledi.

Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret alınan nar ekşisi, Gaziantep’in Oğuzeli ilçesinde  kurulan Nar Atölyesi’nde yapılıyor.

Ağırlıklı olarak kadınların çalıştığı merkezde çiftçilerin hasat ettikleri narlar sıkılıp su haline getiriliyor. Hasadı yapılarak ekşi ve tatlı olarak ayrılan narlar daha sonra taneleniyor. Taneleme işleminin ardından makine ile suyu çıkarılan nar, saatlerce kaynatılarak kıvam alması bekleniyor. İstenilen kıvama gelen nar suyu son olarak soğutulduğunda nar ekşisine dönüşüyor. Yemek ve salataların vazgeçilmez lezzeti olan nar ekşisi daha sonra şişelenerek satışa sunuluyor.

Oğuzeli Belediye Başkanı Mehmet Sait Kılıç, ilçede rekoltenin her yıl arttığını söyleyerek, Türkiye’de nar ekşisi konusunda söz sahibi olduklarını belirtti. Nar ekşisi yapımının oldukça zahmetli olduğunu ifade eden Kılıç, ilçede üretilen nar ekşisinin tamamen doğal ve şifa kaynağı olduğunu vurguladı.

“Dünyanın en güzel nar ekşisi Oğuzeli’nde üretiliyor”

“Dünyanın en güzel nar ekşisi Oğuzeli’nde üretiliyor”
“Dünyanın en güzel nar ekşisi Oğuzeli’nde üretiliyor”

Toprağın bereketi ve ilçe insanının özverisi ile dünyanın en güzel nar ekşisinin Oğuzeli’nde üretildiğini ve bu yıl hasadı yapılan 20 bin ton narın 10 bin tonunun nar ekşisi olarak sofraları süslediğini belirten Kılıç, ‘Narımızın ayrı bir değeri var. Oğuzeli narı diye tescillenmiş bir ürünümüz var. Bu topraklara ne ekseniz mükemmel şekilde yetişiyor. Oğuzeli ilçemiz şu anda nar üretimi ve nar ekşisinde söz sahibi. Her yıl üretim ve iklime bağlı olarak değişmekle birlikte yıllık ilçemizde 20 bin tona yakın arasında nar üretiliyor. Birçoğu sofralık nar olarak tüketilmekle birlikte 10 bin ton nar ekşisi olarak üretiliyor. Üreticiden aldığımız narları nar ekşisine dönüştürmekle birlikte aynı zamanda burada vatandaşın kendi şahsına ait narları da getirilerek burada tanelenip suyu sıkıldıktan sonra üreticimize teslim ediyoruz” dedi.

Nar ve nar ekşisinin ilçe ekonomisine de katma değer sağladığını belirten Başkan Kılıç, bu kapsamda ilçede ‘Oğuzeli Hanımeller’ adıyla bir atölye kurduklarını ve çiftçilerin hasat ettikleri narları burada nar ekşisine dönüştürdüklerini belirterek, bu sayede çiftçinin işinin kolaylaştığını sözlerine ekledi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Yeni Başlıklar