Yılın her günü, 15. yüzyılda Araplar tarafından yaratılan mutlu edici içecek olan kahveye adanmıştır. 1 Ekim Dünya Kahve Günü vesilesiyle, kahve sanatını ve bu büyülü kara çekirdeklerin içindeki sırları daha yakından tanımak istedik . Dünya çapında milyarlarca insan için gün, buharlı veya buzlu bir fincan kahve ile başlar. Kahvenin her leziz yudumunun arkasında , yüksek kahve ağaçlarından başlayıp bardağa ulaşmadan önce güzel çeşitler ve egzotik karışımlardan geçen uzun bir ritüel süreci vardır.
En iyi kahve çeşitleri hakkında birkaç söz
Ülkemizde kahve içmek “ milli bir spor” olarak kabul edilebilir ama kaçımız içtiğimiz kahveyi gerçekten tanıyor? Tamam, kahve fanatikleri ve baristalar muhtemelen ihtiyaç duydukları her şeyi biliyorlar, ama neden rahatsız oluyorsunuz? Çok basit, çünkü birkaç temel bilgiyi öğrenerek size uygun kahve türünü keşfedebilir ve damak zevkinize %100 uyan istediğiniz kombinasyonu bulabilirsiniz .
Bize en sevdiğimiz kahveyi cömertçe veren bitki ile başlayalım. Kahve (kahve ağacının bilimsel adı ), tropikal iklimlerde yetişen, yaprak dökmeyen bir çalıdır. Düzinelerce kahve ağacı türü olmasına rağmen, kahve üretmek için sadece ikisi kullanılır. Arabica çeşidinin üretildiği Arabica kahvesi ve meyveleri Robusta çeşidini veren Robusta kahvesi .
Bunlar, muhtemelen duymuş olduğunuz temel kahve çeşitleridir. Arabica çeşidi Etiyopya’dan geliyor ve şimdiye kadar yetiştirilen ilk kahve türü olduğuna inanılıyor. Bugün ağırlıklı olarak Orta ve Güney Amerika bölgesinde yetiştirilmektedir , dünya kahve üretiminin yaklaşık %70’i Arabica çeşididir. Arabica kahve zengin aromaları , hafif asidik tadı ve düşük kafein içeriği ile üstün kalite olarak kabul edilir .
Robusta , Arabica ile birlikte dünya kahve pazarının neredeyse tamamını (%95) oluşturan ikinci en büyük çeşittir . Robusta çeşidi , Arabica’nın hava koşulları nedeniyle yetişemediği ve adından da anlaşılacağı gibi hastalıklara karşı daha dirençli olduğu bölgelerde yetişir. Genel olarak, Robusta kahvesi daha acıdır , daha az aromatiktir , yüksek kafein yüzdesi nedeniyle oldukça “daha güçlüdür” .

Her iki çeşitte de tat meselesi tamamen özneldir , çünkü nihai içeceğin kalitesi üretim yeri , iklim koşulları ve toprağın morfolojisi gibi birçok başka faktöre bağlıdır . Burada, çoğu kişinin bilmediği, coffea liberica adı verilen üçüncü bir çeşidin de olduğunu belirtmeliyiz . Liberica çeşidi, Batı Afrika ve Güneydoğu Asya bölgesinde küçük miktarlarda yetiştirilmektedir . . Kafein içeriği açısından “en hafif” çeşittir, sınırlı üretim nedeniyle genellikle daha pahalı ve bulunması zordur .
Karışımlarda mı yoksa tek menşeli takımda mısınız?
Temeli yüksek kaliteli çekirdekler sağlar, ancak mükemmel kahve karışımdan geçer . Kahvenin basit bir içecekten bir sanat formuna dönüştüğü yer burasıdır. Sözde harmanlama , farklı çeşitlerden ve menşe ülkelerinden farklı kahve türlerini bir araya getirerek benzersiz aromalar ve farklı lezzet kombinasyonları sağlar . Örneğin, Latin Amerika’dan gelen karışımlar daha güçlü ve lezzet açısından “dolu” olma eğilimi gösterirken , Orta bölgelerdeki muadilleri daha aromatik ve daha hafiftir.
Harmanlamanın amacı , mutlak dengeyi ve mükemmel lezzet sonucunu elde etmektir . Böylece her harman, özünde kendine has tat özellikleri ve kendine has özellikleri olan yeni bir kahvedir . Bugün, küresel kahve pazarının çoğu, her yerde kahve severlerin tat tercihlerini kapsayan binlerce harman ile harmanlardan oluşmaktadır. Ancak herkes bu karmaşık karışım görüşünü paylaşmaz. Tek çeşit kahveler , popülaritesi giderek artan son yıllarda ön plana çıkmıştır .
Tek menşeli hayranlar için, bir fincan tek çeşit kahve , lezzet daha net olduğu için ülkenin farklı karakterini ve hatta menşe plantasyonunu daha iyi vurgular . Anladığınız gibi , karışım sevenler ile tek kaynaklı kahve sevenler arasında şiddetli bir savaş sürüyor . Ancak uzmanlara göre lezzet sadece kahvenin cinsine bağlı değildir. İster tek çeşit, ister harman kahvelerden bahsetmiş olalım, çekirdeklerin kalitesi , kavurma ve hazırlama yöntemi içeceğin lezzetini belirleyen unsurlardır.