Cumartesi, Nisan 20, 2024
Ana SayfaEkonomiEnflasyon: Dünyanın merkez bankaları her şeyi yanlış mı yapıyor?

Enflasyon: Dünyanın merkez bankaları her şeyi yanlış mı yapıyor?

Enflasyon ve merkez bankaları dünya finans piyasalarını bir süredir olmayan bir şekilde sallıyor.

Hisse senetleri keskin bir şekilde düştü, tahvil getirileri yükseldi ve dolar 23 Eylül Cuma günü güçlenerek, hala kasvetli senaryolar sunan kötü bir haftayı sonlandırdı. Yatırımcılar, Federal Rezerv’in enflasyonla mücadelesinin çok daha yüksek faiz oranlarına ve durgunluğa yol açabileceğine dair sinyalini dinlediler .

Cuma günkü satış, Fed’in oranları üç çeyrek puan daha artırdığı ve diğer merkez bankalarının küresel enflasyon eğilimleriyle mücadele etmek için fonlama maliyetini artırdığı bir haftada küreseldi .

Cuma günü Avrupa’dan gelen zayıf PMI imalat ve hizmet verileri ve Perşembe günü İngiltere Merkez Bankası’nın ülkenin zaten resesyonda olduğu uyarısı aşağı yönlü spirale eklendi.

Dünyanın dört bir yanındaki merkez bankalarının bir haftalık agresif açıklamalarından sonra , bazı ekonomistler bu nedenle merak etmeye başlıyorlar: Fiyat savaşında çok mu ileri gidiyorlar, çok mu hızlılar? Büyük küresel bankacılar her şeyi yanlış mı yapıyor? Uzman değerlendirmeleri.

Dünya merkez bankalarına rehin: ne olur?

Fed Çarşamba günü faiz oranlarını dörtte üç oranında artırdı ve gelecek yılın başlarında fon oranını %4,6’ya kadar yükseltmesini bekliyor. Bu oran şimdi %3 ile %3,25 arasında.

“ Enflasyon ve faiz artışları ABD’nin fenomeni değil. State Street Global Advisors baş yatırım stratejisti Michael Arone, “Bu aynı zamanda küresel pazarlar için de bir zorluk oldu” dedi. “ Ekonominin yavaşladığı açık , ancak enflasyon artıyor ve merkez bankası bununla uğraşmak zorunda. Avrupa için çok önemli olan ECB [Avrupa Merkez Bankası], enerji krizi ve eve yakın bir savaşın olduğu bir zamanda oranları negatiften pozitife yükseltiyor. “

İsveçli Riksbank, faiz oranını 1 puan artırarak yüzde 1.75’e yükselterek otuz yılın en büyük müdahalesini yaptı. İsviçre, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri de 0,75 puanlık artışlar açıkladı, bu da İsviçre için 2015’te başlayan negatif faiz oranları döneminin sonu anlamına geliyordu. Perşembe günü, İngiltere Merkez Bankası yüzde 0,5’lik anapara oranını artırdı. %2,25 ile mali krizden bu yana en yüksek seviyesine işaret ediyor ve neredeyse daha fazla faiz artırımı vaadinde bulunuyor.

Deutsche Bank ekonomistleri, şu anda faiz oranlarını düşüren dünyadaki her merkez bankası için, şu anda faiz oranlarını yükselten 25 banka olduğunu, bu oranın normal seviyelerin çok üzerinde olduğunu ve birçok merkez bankasının değer kazandığı 1990’ların sonundan beri görülmeyen bir oran olduğunu kaydetti. para politikasının belirlenmesinde bağımsızlık .

Citi’de uluslararası ekonominin küresel başkanı ve eski bir ABD Hazine yetkilisi olan Nathan Sheets, Financial Times tarafından yapılan bir analizde, merkez bankalarının “o kadar hızlı hareket ettiğini ve bu oran artışlarını uyguladıklarında, orada olmadıklarını” söylüyor. ekonomiyle ilgili geri bildirimlerin ne olduğunu değerlendirmeleri için gerçekten yeterli zaman oldu” .

Ne pahasına olursa olsun enflasyonla mücadele

Merkez bankacıları , faiz oranlarını çok uzun süre çok düşük tutmakla hata yaptıklarını kabul etmekte isteksiz davrandılar ve bu yansımaların gerçek zamana göre çok daha kolay olduğuna dikkat çektiler. Ancak şimdi, enflasyona karşı önlem almakta geç kalmış olsalar bile , İngiltere Merkez Bankası’nın tabiriyle, enflasyonu düşürmek için yeterince “güçlü” olacaklarını göstermek için harekete geçmek istiyorlar .

Bazı uzmanlara göre, merkez bankacıları faiz oranlarını yükselterek ABD dışında yükselen gaz ve gıda fiyatlarının neden olduğu enflasyon artışlarını düşürmeye çalışmıyorlar, ancak enflasyonun kendilerini rahatsız edici bir oranda tutmamasını sağlamayı amaçlıyorlar. hedeflerinin üzerinde. Bu, şirketler ve çalışanlar daha yüksek enflasyon beklemeye başlarsa, fiyat artışlarına ve daha yüksek ücret taleplerine neden olabilir. Enflasyon hedeflerine ulaşma konusundaki güvenilirliklerini kanıtlamak için ekonomik bir gerileme açısından acı olmasını sağlamaya isteklidirler.

Nathan Sheets, geçen yıl enflasyonu yanlış değerlendiren merkez bankalarının şimdi aşırıya kaçacağını söylüyor. Durgunluk beklentileriyle, güvenilirliklerini sarsacak uzun süreli bir enflasyon dönemi riski arasında denge kuruyorlar.

Eski IMF baş ekonomisti Maurice Obstfeld gibi bazı büyük isimler tarafından yönetilen artan sayıda ekonomist, merkez bankalarının artık faiz oranlarını yükseltmek için çok fazla hareket ettiğini ve tüm bu sıkılaştırmanın etkisinin küresel bir durgunluk olacağını düşünüyor. Dünya Bankası da bu hafta benzer endişeleri dile getirdi.

ING’de ekonomist olan Antoine Bouvet, “merkez bankalarının enflasyonu doğru tahmin etme yeteneklerine olan inançlarını kaybettiklerini ” ve bunun da günümüzün gerçek enflasyon oranlarına daha fazla odaklanmalarına yol açtığını söylüyor.

Fed en büyük hatasını yapıyor

Marketwatch tarafından bildirildiği üzere Wharton profesörü Jeremy Siegel, bu arada güçlü ABD merkez bankasına bir meydan okuma – ve güçlü bir azarlama – yaparak, onu agresif politikasını izlemekte ciddi bir hata yapmakla suçladı.

23 Eylül Cuma günü bir CNBC yayınına yaptığı konuşmada, Fed’in enflasyon kontrolden çıkmadan para politikasını sıkılaştırmaya geçmeyerek geçen yıl büyük bir para politikası hatası yaptığını savundu ve enflasyonda ısrar ettiği için Fed ve Powell ile alay etti. hızla kendi kendine sönerdi.

Siegel, Fed’in faiz oranlarını artırarak ve para politikasını çok agresif bir şekilde sıkılaştırarak başka bir hata yaptığını söyledi:

“Tüm emtialar hızlı bir şekilde yükseldiğinde, Başkan Powell ve Fed, ‘Enflasyon görmüyoruz. 2022’de faiz artırımına gerek görmüyoruz.’ Şimdi, aynı emtialar ve varlık fiyatları düşerken, “İnatçı enflasyon, Fed’in 2023 boyunca sıkı kalmasını gerektiriyor” diyor. Benim için kesinlikle hiçbir anlam ifade etmiyor.”

Bütün bunların bir sonucu olarak, merkez bankasının orta sınıf ve işçi sınıfı Amerikalılara cezalandırıcı bir durgunluk olacağını umduğunu ödettiğini söyledi.

Siegel, enflasyon merkez bankasının %2 hedefine dönene kadar oranları artırmaya devam etmek yerine , Fed’in düşen emtia fiyatlarının enflasyonla mücadelenin yükünü daha fazla almasına izin vermesi gerektiğini söyledi. Ham petrol fiyatları , West Texas Intermediate’in 4,75$ veya %5,7 düşüşle Cuma günü New York Ticaret Borsası’nda varil başına 78,74$’a yerleşmesi ile bu yılın başlarında ulaşılan en yüksek seviyelerinden keskin bir şekilde düştü.10 Ocak’tan bu yana en düşük ticareti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Yeni Başlıklar