Cuma, Mart 29, 2024
Ana SayfaEkonomiEYT’nin işverene maliyeti

EYT’nin işverene maliyeti

Aralık ayında açıklanacak olan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili düzenlemeye kilitlenmiş milyonlarca sigortalı var. 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olarak çalışmaya başlayan, prim ve yılını dolduran ve yaş şartını bekleyen sigortalılar için emekliliğin önünü açacak düzenleme sonrası tahmini 1,5 milyon kişi prensipte emekli olabilecek. Daha sonra hak kazanan 3-4 milyon kişinin daha emekli aylığına hak kazanacağı tahmin ediliyor.

Ancak henüz açıklanmadığı için bu düzenlemenin hangi koşulları getireceği ve kimleri nasıl etkileyeceği bilinmiyor. Ancak düzenlemenin sadece sigortalılar için değil, işverenler için de bazı sonuçları olacak.

EYT sigortalılarının çoğunluğu 45 yaş ve üzerindedir. Bu sigortalıların büyük bir kısmı hâlihazırda hem özel hem de kamu sektöründe çalışmaktadır. Bir kısmı da kendi iş yeri olan BAĞ-KUR’lular. Dolayısıyla çalışan EYT’lilerin emekli maaşına hak kazanacak olması, işyerleri için vasıflı eleman açığı, kıdem tazminatı ve yeni sözleşmeler gibi sonuçlar doğuracaktır. Bu konu işverenlerin de gündeminde. Geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapan Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Özgür Burak Akkol, emekli olup çalışmaya devam edecek işçilere sosyal güvenlik destek primleri nedeniyle işverene teşvik ve kolaylık sağlanmasının önemli olduğunu söyledi. . Nitelikli işgücü kaybı ile işvereni etkileyecek kıdem tazminatı yükü ve ek maliyetlerin yükünü giderecek uygun çözümlerle konunun yönetilmesinin işgücü piyasasındaki denge açısından kritik olduğuna işaret eden Akkol, şunları söyledi: “Bu konuda birçok temasta bulunduk ve çalışmalarımızı Bakanlığımızla paylaştık.Bir tarafın beklentilerini karşılarken diğer tarafa ciddi külfetler yüklemeyecek şekilde tasarlanmış ideal bir çözümün üretileceğine inancımız tamdır.” dedi.

Dolayısıyla işverenleri zorlayacak önemli konulardan biri de tazminatın geleceğidir. Çünkü emeklilik işlemlerinin gerçekleşebilmesi için işçilerin işten ayrılmaları gerekmektedir. Emeklilik nedeniyle ayrılan çalışanlar da 1475 sayılı Kanun’un 14. maddesine göre tazminata hak kazanıyor. Bu noktada kıdem tazminatı, çok sayıda EYT çalışanı bulunan işverenler için önemli bir yük oluşturacak. Bunun için herhangi bir kaynak bulunmadığından, önceden hazırlanmanın tavsiye edileceğini düşünüyoruz.

İkinci konu ise EYT’liler işlerine geri dönmek istemiyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi 45 yaş ve üzeri EYT’liler işverenler için deneyimli ve nitelikli elemanlardır. Bu işçilerin bir kısmının artık emekli hayatı yaşamak istemesi birçok işveren için önemli bir açığı ortaya çıkaracaktır. Bunu önlemek ve kalifiye elemanlarını kaybetmemek için işverenlerin de bazı teşvikler sunması gerekebilir.

EYT kapsamında emekli olduktan sonra çalışmaya devam etmek isteyen veya işverenlerin yanında çalışmak istediği EYT çalışanları da olacaktır. Bu durumda iki konu ön plana çıkacaktır. Birincisi, bu işçiler için yeni bir sözleşme yapmak ve önceki haklarının tamamını ödemek. İkincisi, hakların aynen devri ile sözleşmenin devamıdır.

Görünen o ki, bu yasa çıktıktan sonra birçok işyerinde bu tür sorunlar gündeme gelecek ve işçi ile işveren arasında bazı müzakereler yapılması gerekecek. Bu nedenle işverenlerin EYT kapsamındaki çalışanlarını tespit etmeleri ve haklarının ödenmesi için adımlar atmaları tavsiye edilebilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Yeni Başlıklar