Perşembe, Nisan 25, 2024
Ana SayfaEkonomiFed'in faiz artırımı gelişmekte olan piyasaları riske atıyor

Fed’in faiz artırımı gelişmekte olan piyasaları riske atıyor

Fed oranları biraz değil yine yükseltti. Bir 0,75 puan daha düştü, bu da gösterge oranını %2,50’den %3,25’e getirdi.Bu hareket, çeşitli yatırım sınıflarında birçok sorun ve zorluk yaratır.

Tahviller kesinlikle ilk cezalandırılanlardır. Faiz yükselirse, tahvil fiyatları düşer. Ancak yükselen faiz oranları finansman maliyetini artırdığı ve dolayısıyla şirket karlarını etkilediği için hisse senetleri için daha iyi değil. Ayrıca yine özsermaye alanında, oranlardaki artış katları (örneğin fiyat/kazanç oranı) sıkıştırma eğilimindedir.

Ancak, Fed’in faiz artırımından diğerlerinden daha fazla zarar gören bir sektör var ve o da hem hisse senedi hem de tahvil açısından gelişmekte olan piyasalar .

Fed faiz oranlarını yükselttiğinde gelişen piyasalara ne olur?

Geçen yıl doların güçlenmesi ile gelişen piyasalar arasındaki ilişki hakkında zaten yazmıştım. Fed’in faiz artırımının aynı piyasalar üzerindeki etkisi benzerdir ve ABD para biriminin güçlenmesiyle yakından bağlantılıdır.

Fed oranları artırdığında, ABD tahvilleri de daha iyi performans gösteriyor. ABD Hazinelerini haklı olarak “risksiz” mükemmel bir varlık olarak gören dünyanın dört bir yanındaki yatırımcılar , bu nedenle getirileri arttıkça daha fazla fonu bu güvenli hisse senetlerine kaydırma eğiliminde olacaklar.

Bunun nedeni, ABD getirileri düşük olduğunda, iyi bir getiri elde etmek için daha fazla risk alırsınız, ancak bu yükseldiğinde artık bu riskleri almak için herhangi bir neden kalmaz ve fonlar Amerikan tahvillerine geçebilir ve doların yükselmesine neden olabilir. .

Ancak şimdi, sorun diğer ülkeler için. Amerikan tahvillerine doğru hareket, daha yıkıcı etkilerle sermaye kaçışı yaratacağından, çıktıkları ülke çok sağlam olmayan bir finansal sisteme sahip olur.

Sonuç olarak, birçok gelişmekte olan ülke, dolar alanı ile rekabet edebilmek için faiz oranlarını yükseltmek zorunda kalacak. Ancak faiz oranlarındaki artış, bu ülkelerin hem tahvillerini hem de özkaynaklarını olduğu kadar reel ekonomiyi de cezalandırıyor.

Fed faizleri yükseldi, gelişen piyasalar düştü

Bu nedenle, Fed’in Covid döneminden bu yana ilk kez oranları artırdığı Ocak 2022’den bu yana, MSCI Gelişen Piyasa endeksinin yaklaşık %19 kaybetmesi şaşırtıcı olmamalıdır.

Fed’in faiz artırım döngüsünü tamamlaması pek olası olmadığı için durumun iyileşmesi pek olası değil. FED’i yukarı yönlü takip etmek zorunda kalan gelişmekte olan ülkeler de para maliyetlerini daha da yükseltmek zorunda kalacak ve bu da en borçlu ülkeler üzerinde çok ağır etkileri olacaktır.

Gerçekten de, önceki düşük ve sıfıra yakın oranlar döngüsü, birçok ekonomiyi kolayca ve çok yüksek seviyelerde borçlanmaya sevk etti. Covid karşıtı önlemler kamu bütçelerine daha fazla yük bindirdi. Bu, dünyadaki tüm ülkeler için geçerliydi, ancak ABD ABD ise, euro bölgesi hala sağlam bir finansal sisteme ve Amerika, İsviçre, İngiltere veya Japonya’dan sonra ikinci sırada olan bir para birimine sahip, birçokları için hala muazzam bir itibara sahip. Gelişmekte olan ülkeler tüm bunlar doğru değil. Sermaye çıkışlarını önlemek için, bu ülkeler, borçları aşırı yüksekse, kamu bütçeleri üzerinde önemli bir yük ile, oranları aniden yükseltmelidir. Ve daha bugünden Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası, çeşitli ekonomileri desteklemek için müdahalelerini önemli ölçüde artırmak zorunda kaldı.

Nasıl bitecek?

Fed’deki mevcut ani yükselişin, bazı gelişmekte olan ülkeleri temerrüde düşürmeye, diğerlerini ise mali yüklerin ağırlığı nedeniyle en az birkaç yıl boyunca ekonomik ve mali sıkıntıya sürükleyeceğine şüphe yok.

Bu ülkelerdeki bazı merkez bankaları, kaçınılmaz olarak, Fed’in faiz artırımının ekonomik yansımalarından kaçınmak için likiditeyi daha da artırmaya yönelecek ve sonuç, bu ülkelerde enflasyonun kontrolden çıkması olacaktır.

Kuşkusuz, 2022 ve 2023, yükselen hisse senedi ve tahviller için kolay olmayacak. Ve biz yatırımcıların da bunu hesaba katması gerekecek.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Yeni Başlıklar