Kalp kapak bozuklukları ve tedavisi

Kalp kapak bozuklukları ve tedavisi

ABONE OL
30 Temmuz 2017 14:17
Kalp kapak bozuklukları ve tedavisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kalp, insan vücudundaki en mühim organlardan biridir ve kalbi ilgilendiren herhangi bir komplikasyon, diğer tüm organları ilgilendirdiği için çok ciddi sonuçlar doğurabilir. Kalp kası dört odadan oluşmaktadır ve düzgün çalışması için organize bir şekilde belli bir düzen içinde kan pompalar. Kalp sağlıklı bir durumda ve normal ve doğru bir şekilde çalışıyorsa, kalp valfleri tüm kanın bir yönden diğerine doğru akmasını sağlar. Bu döngüde oluşacak herhangi bir kırılma, ortaya çıkabilecek iki komplikasyondan biri olduğu anlamına gelecektir. Bir kapağın daralması durumunda kalp kasının, yeterince kapanmadığı durumda tüm kanın valfin içerisinden geçmesini sağlamak için daha sert pompalaması gerekir. Aksi taktirde ters akış olasılığı vardır. 

Kalp kapak bozukluğu testi Nasıl Yapılır:

Kalp kapak bozukluğu testi, hasta belirtilerin tümünden şikayet ettiğinde yapılır. Testler, kalp kapaklarının açılıp kapanmasını ve kan dolaşımını dinlemenin yanı sıra bir ekokardiyograf gerçekleştirilmesini de içerir. Bir ekokardiyografi- EKG-, kalp atışı devam ederken kalp kapakçıklarının detaylı görüntülerini ses dalgalarından yararlanarak verir. Akciğer anomalileri ve büyük damar problemlerini aramak için göğüs bölgesinin x-ışını görüntüsünü çekerken kalbin iç kısımlarının ayrıntılı görüntülerini almak için bir MRI taraması da yapılabilir.

Kalp kapak Bozukluğu Nedenleri

Birden çok kalp kapak bozukluğu nedeni olabilir. Durum bir enfeksiyon sonucu gelişebilirken, çalışmalar, çoğunun konjenital olduğunu ve yaşam süresince edinildiğini göstermiştir. Kapaktaki veya çevresindeki dokuda mineral yatakları nedeniyle kalp kapağının yapısındaki değişikliklerin sonucu olarak Kalp kapak Bozukluğu ortaya çıkar.

Kalp kapak Bozukluğu Belirtileri

Başlangıçta kalp kapakçıkları bozuklukları belirgin bir belirti göstermez, ancak zamanla kalp, yüklenmesi gereken aşırı iş yükü nedeniyle zayıflayabilir ve tedbir alınmazsa çökebilir. Kalp çoktan zayıflamaya başladıktan sonra kalp kapak bozukluğu belirtileri ortaya çıkar.

En Yaygın Kapak Hastalığı Belirtileri:

  • Nefes darlığı
  • Zayıflık veya Baş dönmesi
  • Çarpıntı
  • Hızlı kilo alma
  • Göğüs bölgesinde belirgin rahatsızlıklar

Belirtilerin yoğunluğunun her zaman durumun ciddiyetiyle ilişkili olmadığını anlamak önemlidir özellikle belirtiler hafif olduğunda da durumu ciddiye almak gerekir.

Kapak Hastalığı Tedavisi

Kalp kapak bozukluğu tedavisi öncelikle durumun daha da kötüleşmesine engel olmak için yapılır. Durumun tıbbi tedavisi durumun türüne ve ciddiyetine bağlı olacaktır. Kalp kapak hastalığına yakalanmanız durumunda ameliyat en son opsiyon adımı olarak kabul edilir. Hasta olarak kalp kapak onarımı veya değiştirilmesi gibi çeşitli cerrahi seçenekler sunulmaktadır. Kapaklar metal kapakları olabileceği gibi hayvan kalp kapakçıkları da kullanılabilir. Metal kapakların kullanılması her gün düzenli kan sulandırıcı ilaç almayı gerektirir. Öte yandan domuz kalp kapakları kullanımı ise kan sulandırıcı ilaç almayı gerektirmez. Ancak ömürlerinin daha kısa olması nedeniyle metal kapaklar daha fazla tercih edilebilir. Kapaklar takıldıktan sonra hastaların

, metal sesinin duyduğu belirtilir. Bu da zamanla alışılan bir durumdur. Kapalı ve açık kalp kapakçık ameliyatları olarak 2 farklı ameliyat çeşidi vardır. Çok yaşlı hastalarda kapalı ameliyat tercih edilebilir. Bazı hastalarda her iki kapak da hasarlı olabilir. Bu durumda açık kalp ameliyatı tercih edilir. İlaçlar, karşılaştığınız semptomların yoğunluğunu azaltmak ve böylece daha rahat bir yaşam sürmenizi sağlamak için de uygulanır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.