Cuma, Mart 29, 2024
Ana SayfaSağlıkKolon kanseri ve tedavisi

Kolon kanseri ve tedavisi

Bağırsak alışkanlıklarınızdaki ishal veya kabızlık veya dışkı tutarlılığında bir değişiklik olan ve dört haftadan uzun süren bir değişiklik olursa,

  • Dışkıda kanama varsa,
  • Sık sık kramplar, gaz veya ağrı gibi kalıcı karın rahatsızlığı varsa
  • Bağırsağınızın tamamen boşalmadığı hissini yaşıyorsanız,
  • Zayıflık veya yorgunluk sürekli oluyorsa

Açıklanamayan kilo kaybı yaşıyorsanız büyük ihtimalle kolon kanseri olabilirsiniz. Çoğu durumda, kolon kanserine neyin neden olduğu net değildir. Bilinen şudur ki kolondaki sağlıklı hücreler DNA’da hatalar geliştiğinde kolon kanserinin oluştuğu açıktır. Sağlıklı hücreler normal bir şekilde vücudunuzun işlev görmesini sağlamak için düzenli bir şekilde büyür ve bölünürler. Fakat bir hücrenin DNA’sı hasar görürse kanser gelişir. Zamanla, kanser hücreleri, yakın çevredeki normal dokuyu istila etmek ve yok etmek için büyüyebilir. Ve kanserli hücreler vücudun diğer bölgelerine de gidebilir. Kalın bağırsaklardaki bir kanser, kolon kanseri adını alır, bu kanser türü bağırsaklara zarar verir sindirim sistemini tahrip eder. Bu hastalıkla İlgili bir kanser çeşidi ise rektum kanseridir. Rektum kanseri rektumda görülmektedir. Eğer bir kişide kolon kanseri ve rektal kanser varsa genellikle kolorektal kanser hastasıdır denir. Kolon kanseri riskini artıran kalıtsal gen mutasyonları aileden geçebilir, ancak bu kalıtsal genler kolon kanserlerinin sadece küçük bir yüzdesi ile bağlantılıdır. Kalıtsal gen mutasyonları kanseri kaçınılmaz kılmaz, ancak bireyin kanser riskini önemli ölçüde artırabilir.

Kolon Kanseri Riskini Arttıran Faktörler

Yaşlılık en büyük faktördür. Kolon kanseri teşhisi konan insanların büyük çoğunluğu 50 yaşından büyüktür. Kolon kanseri gençlerde ortaya çıkabilir ancak çok daha seyrek görülür. Kolorektal kanser veya poliplerin kişisel geçmişi de etkilidir. Zaten kolon kanseri veya adenomatöz polipleriniz varsa, gelecekte kolon kanseri riskiniz daha yüksektir.

İnflamatuar bağırsak koşulları da kolon kanseri riskini arttırır. Kolonun ülseratif kolit ve Crohn hastalığı gibi kronik ateşli hastalıkları, kolon kanseri riskinizi artırabilir.

Kolon kanseri riskini arttıran kalıtsal sendromlar vardır. Ailenizin nesiller boyunca geçirilen genetik sendromlar kolon kanseri riskinizi artırabilir. Bu sendromlar ailesel adenomatöz polipozis ve kalıtsal nonpolyozis kolorektal kanseri içerir ve bunlar Lynch sendromu olarak da bilinir. Düşük lif, yüksek yağlı diyetler de kolon kanseri riskini arttırır. Kolon kanseri ve rektal kanser lif ve yağ ve kalorileri yüksek bir diyet ile ilişkili olabilir. Bu alandaki araştırmalar karışık sonuçlar veriyor. Bazı çalışmalar, kırmızı et ve işlenmiş eti yüksek diyet tüketenlerde kolon kanseri riskinin arttığı bulunmuştur.

Kolon Kanseri teşhisi için Testler

Kolon kanseri tanısı, özel olarak tasarlanmış kolon kanseri testleri yardımıyla yapılabilir, Kanser işaretlerini | izlerini belirlemek için hem kan testleri hem de kolondaki habis polipler için görüntüleme testleri kullanılmaktadır. Kolon kanseri tanısında kullanılan en sık rastlanan tıbbi testlerden bazıları arasında kan tetkikleri ve bir skopi kullanarak yapılan endoskopi yöntemidir.. Bu tür fiziksel muayene, kolonda polip aramak için kullanılır ve kolorektal polipler için en çok kullanılan güvenli testlerden biridir.

Kolonoskopi

Bir ucunda kamera bulunan uzun, esnek bir tüp, kolonun iç kısmını incelemek için rektuma yerleştirilir. Hasta, işlem öncesi 24-48 saat boyunca özel bir diyet uygulamak zorunda kalabilir. Kolon ayrıca bağırsak hazırlığı olarak bilinen bir süreç olan güçlü müshil maddelerle temizlemeyi de gerektirir. Kolonda polipler bulunursa, biyopsi için kanserli veya kanser öncesi hücreleri algılayan mikroskop altında muayene için bir patologa gönderilirler. Esnek sigmoidoskopi denilen benzer bir prosedür, kolorektal bölgenin daha küçük bir bölümünü inceler. Bu, daha az hazırlık gerektirir ve polipler bulunmazsa veya küçük bir alana yerleştirilirse, tam kolonoskopi gerekli olmayabilir.

Kolon Kanseri Neden Olur

Kolon kanseri

Kup propecia bez recepty

, kalıtımsal da olabilir, çevresel faktörlere bağlı olarak da gelişebilir. Yani Birçok kişi için kolon kanserinin gerçekten neden ortaya çıktığı belli değildir. Polipler, kolon hücrelerinin yapısal değişime maruz kalması sonucu oluşur ancak bu değişimi tetikleyen nedenler farklıdır. Kolon kanserinin en yaygın nedenleri arasında, yapısal olarak anormal kolon hücrelerinin oluşumuna katkıda bulunabilecek kimyasallardır. Bu kanser öncesi gelişmeler lezyona dönüşebilir ve nihayetinde kolon kanserine dönüşebilir, her şey aşama aşama gerçekleşir. Mesela yine kolon duvarlarında lezyona neden olan ülseratif kolit, kolon kanserine neden olabilmektedir. Kolon polipleri dışındaki genetik kolon kanseri oluşumunda hayati bir rol oynamaktadır. Bazı insanlar, genetik yatkınlıkla bağlantılı olan gen mutasyonları sonucu kolon kanserine yakalanır. Bu kalıtsal gen mutasyonu kanseri kaçınılmaz hale getirir mi? hayır, yine de sonunda kolon kanseri gelişme riskini arttırabilir 

Kolon Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Kolon kanseri semptomları geç ortaya çıkar ve zaten bu nedenle birçok kişi için tedavide geç kalınır. Hastalar yaygın olarak karnın alt bölgesinde sert ağrılar çekerler. Ayrıca bağırsak hareketlerinde de değişimler meydana gelir, iki gün önce kabızlık çekildiği halde, bu gün ishal başlayabilir. Kararlı olmayan bu değişimler ve karın ağrıları, dışkıda kan görülmesi gibi belirtiler kolon kanseri belirtileridir. Hasta her ne yerse kusabilir kilo kaybedebilir. Karında şedid kramplar ortaya çıkabilir. 

Kolon Kanseri Tedavi

Erken evre kolon kanseri en basit şekilde kolayca tedavi edilebilir. Erken dönemde, kolon membranlardaki kanserli olmayan polipler cerrahi olarak çıkarılır. Ancak, bu polipler kanserli lezyonlara dönüşürse ameliyatın bir yararı olmaz. Hasta erken evrede kolayca tedavi edilebilir ve tedavi aşamasında hastanın da bir süre yediklerine-içtiklerine dikkat etmesi gerekir. Doktorun önereceği besinleri tüketmesi, zararlı alışkanlıkları bırakması önemlidir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Yeni Başlıklar