Perikardit nedir nasıl tedavi edilir

592
Perikardit nedir nasıl tedavi edilir

Perikardit, kalbi çevreleyen doku tabakalarının iltihaplandığı duruma denir. Kalp etrafında perikard olarak adlandırılan ince tabaka zar vardır. Perikardit, perikard tahriş olduğunda ve şiştiğinde meydana gelmektedir. Perikardit ani ortaya çıktığında veya semptomlar yavaş yavaş geliştiğinde akut hale gelebilir.

Perikardit için Testler

Kişinin perikarditis hastası olup olmadığını belirlemek için bazı testler yapılabilir. Farklı perikardit testleri vardır:

EKG (elektrokardiyografi)Perikardit Testi : Bu test

http://bsv-unterkotzau.de/css/ohne/index.html%3Fp=48.html

, doktorun kalbe zarar verebilecek herhangi bir alana odaklanmasını sağlar. Perikard iltihaplanırsa, kalbin normal elektriksel uyarılarını etkileyecektir. Bir elektrokardiyogram herhangi bir anormal elektrik hatası olup olmadığını belirlemenize yardımcı olacaktır.

Göğüs röntgeni Perikardit Testi : Göğüs röntgeni kalpteki herhangi bir değişikliği anında gösterecektir. Perikardit kalp çapında büyüklük varsa gösterebilir.

Ekokardiyografi Perikardit Testi : Ses dalgalarını kullanan ve doktorların kalbi görmesini sağlayan bir çeşit ultrasonografidir. Kalp çevresindeki sıvı problemlerini görmeyi sağlar.

Kardiyak BT Perikardit Testi : Bir kardiyak BT veya bir kardiyak bilgisayarlı tomografi taraması göğüs radyografisine kıyasla kalbin daha net resimlerini gösterir.

Kardiyak MR Perikardit Testi : Kalp manyetik rezonans görüntüleme testi sırasında kalpten kesitsel görüntüler alınır ve bu da perikarddaki .

Çeşitli Perikardit Nedenleri

İdiyopatik: Doktorlar çoğu kez, perikardit nedenini tespit edemezler. Doktorlar, viral enfeksiyonlardan kaynaklanan komplikasyonların, perikardın ortaya çıkmasında etkili olabileceğini savunur. Genellikle şüpheler bu yöndedir.Bakteriyel bir enfeksiyon veya mantar enfeksiyonu da perikard yol açabilir.

Perikardit, tüberküloz, lösemi, romatizmal ateş, otoimmün hastalıklar, AİDS veya HIV enfeksiyonu gibi kanserler gibi bazı hastalıkların yanı sıra hipotiroidizmden de kaynaklanabilir.

Mekanik bir yaralanma veya kaza sonucu kalbe gelecek bir darbe ya da travma da perikard oluşturabilir.

Kalp krizi de perikardiyete neden olabilir. Bu, ya kalp krizinden sonra oluşan antikorlardan ya da kalp krizinden sonra alttaki kalp kasının hasar görmesi ve tahrişe bağlı olmasından kaynaklanıyor olabilir. Kalp cerrahisinden sonra antikor oluşumu da perikardı oluşturabilir.

Lupus ve diğer sistemik enflamatuar bozukluklar da perikardit oluşturabilir. Bazı ilaçların yan etkileri de perikard ile ilişkilendirilmiştir. Böbrek yetmezliği gibi sağlık sorunları da bu kalp rahatsızlığından sorumludur. Diğer perikardit nedenleri bağ dokusu hastalığı, Skleroderma, metabolik hastalıklar, göğüs radyasyon tedavisi, miyokardit ve Dressler Sendromudur.

Perikardit Belirtileri

Perikardit belirtileri bir kişinin maruz kaldığı perikard türüne bağlı olarak değişebilir. Bununla birlikte göğüs ağrısı, tüm perikardit semptomlarının en yaygın olanıdır. Bir kez daha kişinin deneyimlediği göğüs ağrısının türü ve şiddeti, akut veya kronik perikardlı olup olmadığına bağlı olacaktır. Perikardit semptomlarının diğer kalp veya akciğer rahatsızlıklarında görülen semptomlara benzediğini unutmayın. Bu nedenle doğru teşhis ve tedavinin derhal başlatılabilmesi için tıbbi desteğin aranması zorunludur.

Perikardit semptomatik göğüs ağrısı, göğüsün sol tarafında veya göğüs kemiği arkasında keskin bir ağrı olarak tanımlanabilir. Bu tür ağrı genellikle akut perikard rahatsızlığı olan kişilerce hissedilir. Öte yandan bazı akut perikardit hastaları göğüs ağrısının daha zayıf olduğunu ve yoğunluğa göre değiştiğini bildirmektedir. Bir kişi düz yatarken, derin nefes alıp yutkunurken veya öksürdüğünde, bu ağrı artabilir.

  • Yatarken yorgunluk
  • yorgunluk
  • Kuru bir öksürük
  • Mide bulantısı
  • Bacaklar veya karın şişmesi
  • Düşük dereceli veya hafif bir ateş, genellikle 38-39C
  • kaygı
  • Sırt ağrısı, sol omuz veya boyunda ağrı

Tedavi

Perikarditis tedavisi, sizi tedavi eden tıp uzmanının öngördüğü ilaç veya tıbbi prosedürleri içermektedir. İlaç önerilirse, antibiyotikler, Antitüberküloz ilaçlar, Non-steroid anti-inflamatuvar ilaçlar veya steroid almayı önerebilir. Hafif ağrı kesiciler ağrıyı yönetmek ve kontrol altına almak için verilir, yanı sıra iltihabı azaltmak için de reçete edilebilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz